Dragi moji,
Ovo je recept moje svekrve koji me je oduševio. Jednostavani za pripremu, ovi štapići su jednostavno preukusni.
Možete ih takođe i zamrznuti, pa kada vam zatrebaju samo premazati žumancetom i posuti susamom i peći.Samo ih pre pečenja teba ostaviti da se odlede.
Recept :
Sastojci :
- 300 g oštrog brašna
- 300 g margarina ili maslaca
- 300 g svežeg sitnog, nemasnog, neslanog sira
- 1-1,5 kašičica soli
- 1 žumance za premazivanje
- susam i kim za posipanje
Postupak izrade :
- Radi lakšeg mešanja,nasuti u posudu deo brašna ( otprilike trećinu ukupne količine),pa preko njega narezati de margarina.Preko margarina opet nasuti deo brašna, pa narezani margarin i tako raditi dok ne potrošite sav margarin i brašno.Znači: red brašna-red margarina.
- Rukom dobro izmešati brašno i margarin.
- Dodati sir i so, pa zatim ponovo masu dobro zamesiti rukama.
- Od testa napraviti loptu i zamotati je u prozirnu foliju.
Ostaviti da se ohladi u frižideru 2 sata. - Testo razvući oklagijom na debljinu oko 1 cm.
- Spravicom za rezanje testa ili nožem testo rezati na štapiće.
- Žumancetom premazati svaki štapić i posuti kimom ili susamom ( ja sam polovinu posula susamom, a polovinu susamom )
- Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko20 min ( zavisi i od rerne, najbolje da proverite da li su dobro pečeni i odozgo i odozdo ).
Mogu biti super doručak ili večera sa jogurtom ili fino posluženje uz pivo 🙂
Pravila sam pogačice po istom ovom receptu. 🙂 Super je, a ovi tvoji štapići preslatko izgledaju. 🙂
Da, po originalnom receptu i treba da budu pogačice, ali ja sam se malo igrala 🙂