Zašto je važno kuvati kod kuće ?

Dragi moji,

Moje čvrsto uverenje je da, iako i nismo neki majstori u kuhinji, šta god skuvali sami, to je daleko bolje od gotove, prerađene hrane koju možemo naći u marketima.
Svaki keksić, kolač, pecivo, supa ili jelo koje spremimo bolji su od svojih upakovanih varijanti.

justcook0a28smile29-default

Čak i kada koristimo neke namirnice koje baš i ne važe za ,,najzdravije’’, kao na primer šećer, ulje, belo brašno i dalje je naša kuhinja bolja.

Zašto ?

  • Kontrola je u našim rukama. Sami određujemo količinu sastojaka, način i tok proizvodnje. Znamo koliko smo čega dodali i trudili smo se da izaberemo najbolje i najsvežije sastojke.
  • Ne očekujemo od prehrambene industrije da brine o našoj zdravoj ishrani. To možemo samo mi. Iz razloga što je prehrambenoj industriji, kao i svakoj drugoj, glavni cilj logično – profit. Da bi se postigao što veći profit, koriste se što jeftinije sirovine. Dalje, da bi proizvod bio što privlačniji i da bi se što više prodavao, potrebno je da bude dopadljiv, a u tu svrhu se dodaju razni aditivi.Treba da bude i što intenzivnijeg i prepoznatljivog ukusa, pa se koriste zabrinjavajuće velike količine šećera, masti i poboljšivača ukusa.
    A da bi imao što duži rok trajanja, tu su konzervansi.

shopping-879498__180

Sa druge strane, mislim da su preterane i informacije koje se u medijima plasiraju o ,, tri bele smrti “, zatim o prirodnim i veštačkim izvorima vitamina ( Vitamin C je jedan te isti molekul bez obzira iz kog izvora potiče ) i raznim drugim stvarima.
Bilo bi dobro da svaku senzacionalističku informaciju prvo proverimo, pre nego što izbacimo iz upotrebe neku namirnicu. Jer tako možemo imati više štete nego koristi.
Ne treba da nas grize savest ako s vremena na vreme pojedemo svoj omiljeni keks ili popijemo gazirano piće i po tom pitanju ne treba biti isključiv.

Naravno da prehrambena industrija ne proizvodi otrove, niti tako treba gledati na gotove proizvode.
Ali, svakako, kada se trudimo da što više obroka pripremimo sami i ponešto naučimo o pravilnijoj ishrani, sigurni smo da smo sebi i svojoj porodici pružili najbolje.

Kuvanje je i vid ispoljavanja kreativnosti i izražavanja ljubavi prema onima za koje kuvamo, daje nam osećaj zajedništva… ma divna jedna stvar.

Na ovim prostorima imamo puno predivnih food blogova i inspirisana njima i ja sam odlučila da podelim neke svoje recepte i po neku stručnu informaciju i iskreno se nadam da će nekome to koristiti.

zabac

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s