Mali podsetnik o sigurnosti hrane

Dragi moji,

Nedavno sam prisustvovala jednom seminaru, na kome je bilo reči o sigurnosti hrane, pa sam rešila da ovde podelim 5 osnovnih pravila.

Kratka su i jasna, a veoma korisna. Ne sadrže detaljne informacije o vrstama mikroorganizama koji mogu izazvati probleme, već su  formulisana kao mali podsetnik.

1.ODRŽAVAJTE ČISTOĆU

blog 1

  • pre  pripreme svakog obroka obavezno operite ruke i više puta u toku same pripreme obroka
  • održavajte čistoću kuhinjskih površina, krpa, pribora,daske za rezanje…

Zato što su neki mikroorganizmi opasni po zdravlje rasprostranjeni u zemlji, vodi,životinjama i ljudima, pa mogu zagaditi hranu što može dovesti do trovanja.

2.ODVOJITE SVEŽE OD KUVANOG

blog 2

  • sveže meso odvojite od drugih vrsta hrane, takođe za sveže meso koristite poseban pribor-noževe, daske i drugo. Takođe sirovo meso čuvajte u zatvorenim posudama ili kesama, da bi se izbegao kontakt sa ostalom hranom.Zato što sirovo meso i tečnosti iz sirovog mesa ,mogu u sebi sadržavati mikroorganizme opasne po zdravlje, koji se mogu preneti na drugu hranu u toku pripreme i čuvanja.

 

3.DOVOLJNO SKUVAJTE HRANU

blog 4

  • Temeljno skuvajte meso i jaja
  • Kada podgrevate supe i variva, zagrejte ih do ključanja. Osigurajte da tečnosti iz mesa budu providni, a ne ružičasti. Tek tada je meso dovoljno termički obrađeno.

 

Zato što pravilno kuvanje uništava većinu mikroorganizama opasnih po zdravlje. Kuvanje na 70 C čini hranu sigurnom za konzumaciju.
Posebno obratiti pažnju na faširano meso, rolovano pečenje, velike komade mesa u jednom komadu.

4.ČUVAJTE HRANU NA SIGURNIM TEMPERATURAMA

blog 5

  • ne ostavljajte skuvanu hranu na sobnoj temperaturi duže od 2 sata
  • svu skuvanu i kvarljivu hranu odmah nakon konzumacije stavite u frižider
  • održavajte hranu toplom pre serviranja, preko 60 C, tako da se vide isparavanja
  • ne otapajte smrznutu hranu na sobnoj temperaturi ( već u frižideru )

 

Zato što se mikroorganizmi veoma brzo razmnožavaju u hrani koja je ostavljena na sobnoj temperaturi. Čuvanjem hrane na temperaturi ispod temperature 5 C i iznad 60 C usporava se i zaustavlja rast bakterija.
Neki opasni mikroorganizmi ipak mogu rasti i na temperaturi ispod 5 C.

5.KORISTITE SIGURNU VODU I SVEŽE NAMIRNICE

blog 3

  • koristite sigurnu vodu ili ukoliko sumnjate u sigurnost vode, prokuvajte je.
    – birajte sveže namirnice
  • dobro operite voće i povrće
  • ne koristite hranu kojoj je istekao rok trajanja *

Zato što voda može biti zaražena opasnim mikroorganizmima i hemikalijama. Isto tako i oštećena i plesniva hrana.

*  Jedna interesantna napomena vezana za rok trajanja, za koju ni ja nisam znala do ovog seminara :

– na primer, ukoliko na deklaraciji ili pakovanju proizvoda stoji – upotrebiti do 03.12.16 to znači da hrana nakon naznačenog datuma postaje rizična za konzumiranje.

– ukoliko piše : najbolje upotrebiti do 03.12.2016. znači da se hrana može i nakon isteka tog datuma može još kraće vreme bezbedno koristiti. Najčešće je to testenina, pirinač i.t.d.

Nadam se da će vam koristiti ovaj mali podsetnik, iako većinu stvari sigurno znamo, ali smatram da ih treba s vremena na vreme obnoviti 🙂

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s