Dragi moji,
U doba praznika, verovatno ćemo i pored sveopšte žurbe odvojiti vremena i napraviti neke sitne kolačiće, da se nađu u u kući i dohvate u prolazu 🙂
Ovi jastučići mogu poslužiti i kao ukras na stolu, zaista su dekorativni. Zahtevaju malo više vremena i truda, ali bar meni, pravljenje kolača donosi opuštanje.
Čokoladni jastučići sa marcipanom :
Sastojci :
Za biskvit :
125 g maslaca
100 g šećera
1 kesica vanilin šećera
Prstohvat soli
1 jaje
250 g brašna
20 g kakao praha
1 prašak za pecivo
Za punjenje :
150 g marcipan mase
1 belance
40 g tamne čokolade
40 g naseckanih badema
Za glazuru :
60 g čokolade
Biskvit :
U posudi izmešati brašno, kakao, so i prašak za pecivo
U drugoj posudi penasto umutiti omekšali maslac sa šećerom i vanilin šećerom. Umešati u to umućeno jaje, pa zatim dodavati smešu od brašna i kakaa.
Kada se dobije glatko testo, formirati loptu, obmotati je prozirnom folijom i ostaviti nekoliko sati u frižideru ( 4-5 )
Punjenje :
Marcipan masu iskidati na manje komade, dodati umućeno belance i umesiti elastičnu smesu.
U nju dodati sitno iseckane bademe i sitno iseckanu čokoladu.
Testo iz frižidera razvući do debljine oko 3mm, a zatim seći kvadratiće dimenzija 5 cm x 5 cm.
U svaki kvadratić staviti kašićicu mase za punjenje, preklopiti vrhove ka centru kvadrata preko punjenja.
preklopljene krajeve zatim pritisnuti oguljenim bademom.
Kolačiće poređati u pleh obložen papirom za pečenje. Ostaviti na hladnom mestu 15 min, dok se rerna zagreje.
Kolačiće peći u rerni zagrejanoj na 180° C oko 15 min.
Kada se kolačići ohlade, svaki dnom umakati u rastopljenu čokoladu i ostaviti da se glazura stegne.
Uživajte u pretprazničnoj atmosferi i pružite sebi i drugima sitne radosti !