Vitaminska čorbica od tikve

Sa dolaskom hladnijih dana, bilo bi fino da se malo pozabavimo kuvanjem čorbica od povrća i tako se ugrejemo i unesemo hranljive materije u organizam.

Tikva sadrži puno vitamina i nepravedno je zapostavljena u našoj ishrani. Sadrži provitamin A, vitamin C i vitamine B grupe, kao i minerale : kalijum, fosfor, kalcijum i gvožđe. Ima uz to nisku energetsku vrednost, svega 30 kcal u 100 g mesa tikve.

U to ime evo jednog recepta za ukusnu čorbu
DSC_0954
Sastojci :

– oko 800 g tikve ( možete i menjati količinu u zavisnosti od broja osoba za koje kuvate) – ja sam koristila hokaido tikvu

– 400 g krompira

– 1 kisela pavlaka ( 180 ml )

– maslinovo ulje

– 1 čen belog luka

– voda ili bujon od povrća po potrebi

– so, biber

 

U posudi zagrejte maslinovo ulje i dodajte protisnut beli luk i na umerenoj temperaturi malo propržite.

Dodajte nasekanu tikvu i krompir ( na kockice ) i malo prodinstajte

Nalijte vodu ili bujon od povrća i kuvajte dok povrće ne omekša

Kada je skuvano, povrće ocedite, ali tečnost nikako ne bacajte jer će služiti za dodavanje izmiksanom povrću do postizanja željene gustine.

Zatim štapnim mikserom dobro usitniti povrće da se napravi kaša i dodajte tečnost u kojoj se povrće kuvalo.

Na tihoj vatri prokuvajte čorbu, dodajte kiselu pavlaku, a na kraju po ukusu začinite solju i biberom.

Prilikom služenja pospite po želji čorbu muskatnim oraščićem, peršunom  ili narendanim tvrdim sirom.

Uživajte u ukusnom i zdravom obroku 🙂

tikve

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s