Zašto je važno da kuvamo kod kuće ?

Dragi moji,

Ja čvrsto verujem da je svaki obrok koji pripremimo kod kuće, pa čak iako nismo majstori u kuhinji, mnogo bolji od kupovine prerađene ili brze hrane.

justcook0a28smile29-default

 Ako prilikom kuvanja i dodajemo sastojke koji ne spadaju u izričito  ”zdravu hranu ” kao što je šećer, ulje, belo brašno, i dalje je hrana pripremljena u našoj kuhinji daleko bolji izbor nego bilo koja upakovana hrana iz marketa. Zašto ?

  • Kontrola je u našim rukama. Sami određujemo koliko ćete kojih sastojaka dodati i određujemo način obrade hrane. Prerađena hrana je, kao što već znate, uglavnom puna šećera, nekvalitetnih masti i aditiva. Nikada nismo sigurni koliko smo šećera, masti i aditiva uneli u svoj organizam, ukoliko baš svaki put ne pročitamo nutritivne tablice na kutiji i onda preračunamo.A ne verujem da puno nas to radi.
  • Ne možemo očekivati da prehrambena industrija vodi računa o našem zdravlju. To moramo uraditi mi. Krajnji cilj prehrambene ( kao i svake druge industrije ) je logično – prvenstveno profit. Poželjno je da se od što jeftinijih sirovina dobije što skuplji proizvod, takođe da taj proizvod bude primamljivog izgleda i ukusa, pa se dodaju određeni aditivi koji će poboljšati organoleptička svojstva proizvoda, te da proizvod ima što duži rok trajanja i što bolju mogućnost transporta, i u tu svrhu su mu dodati konzervansi.
    Dakle, prehrambena industrija vodi računa o drugim prioritetima, a mi imamo zadatak da se potrudimo za svoj cilj – a to je što zdravija ishrana.

shopping-879498__180

   Sa druge strane, mislim da su preterane i informacije koje se u medijima plasiraju o ,, tri bele smrti“, zatim o prirodnim i veštačkim izvorima vitamina ( Vitamin C je jedan te isti molekul bez obzira iz kog izvora potiče ) i raznim drugim stvarima.
Takođe, smatram da nije neophodno fanatično se truditi da baš sve što pojedemo mora biti ,,zdravo”, niti da osećamo krivicu ako povremeno pojedemo omiljene kupovne keksiće ili popijemo gazirano piće.

Naravno da prehrambena industrija ne proizvodi otrove i ne bi se trebalo tako odnositi prema prerađenoj hrani. Niti su svi aditivi štetni ako se pravilno doziraju, niti će se išta strašno desiti ako je povremeno konzumiramo.

 Ali, kada se trudimo da što više obroka pripremamo sami i da učimo o osnovama pravilne ishrane, sigurniji smo da svojoj porodici i sebi pružamo najbolje.
   Kuvanje je i vid izražavanja kreativnosti, ispoljavanja ljubavi prema ljudima za koje se kuva, način zbližavanja i komunikacije… ma predivna jedna stvar. 

zabac

Na ovim prostorima imamo puno predivnih food blogova i inspirisana njima i ja sam odlučila da podelim neke svoje recepte i po neku stručnu informaciju i iskreno se nadam da će to nekome koristiti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s