Život posle šoka

Dragi moji,

Prošlih dva meseca od kad nisam pisala, bili su jako teški.
Doboj, grad u kome živim,je bio jedan od najugroženijih u poplavi. Sve se dogodilo kao u nekom apokaliptičnom filmu. Ja sam otišla sa posla i želeći da se vratim u svoju zgradu, nisam uspela,jer je bujica već tekla ispred moje zgrade.Na sreću, uspela sam da se nađem sa mužem, da sklonimo auto na brdo i da pobegnemo kod rođaka do čije zgrade u tom trenutku nije došla voda.

Ostali smo u njihovom stanu 3 dana i gledali nemoćno u vodu,merili nivo,računali za koliko dana imamo vode i hrane, pokušavali da se čujemo sa svojima…
I tada čovek shvati mnoge stvari, mnoge deluju smešno, mnoge nebitno.Ali i shvati koliko je i nemoćan,ali i jak u isto vreme.

poplava 1   poplava 3

 

Kada se voda povukla, ostala je pustoš, 5 m je bio nivo vode i bukvalno je grad do te visine nestao.Usledio je rad,blato,neverovatne priče,suze, sve u nekom haosu.

 

 

poplava 5   poplava 4  Ironija…

 

 

Ali,naravno,ničeg dobrog od kukanja,žaljenja i neprestanog preispitivanja.Kada smo dopustili sebi da odbolujemo, da se situacija prihvati i proživi, moramo dalje.

Što pre pokušati da vratimo u normalu sve. Grad,posao,hobije,ishranu.Da ponovo probudimo interesovanja koja smo imali, da ne dozvolimo da se pretvorimo u ,,društvo žrtava” koje očekuje od drugih da mu stalno pomaže.Mada bih o totalnoj nemarnosti ovdašnjih lokalnih vlasti mogla da pišem roman.

Možda bi mogao pomoći i banalan savet da pijemo što više vode.Sada smo shvatili koliko je pijaća voda dragocena, a u stanju šoka se zaboravi i na takve najobičnije stvari.
A onda polako, s obzirom na to da će bar ovde finansijska situacija biti malo teža u narednom periodu, treba da smislimo načine da se dobro i kvalitetno hranimo sa što manje para.
Da lepo unapred isplaniramo kupovinu, da što više kupujemo na pijaci ili još bolje, da koristimo proizvode iz svoje bašte, ako je imamo.
I da se fino naspavamo i odmorimo.

blog

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s