DEKUPAŽ – Kreativnost koja opušta

Dekupaž je za mene bilo otkriće, pravo pravcato. Ustvari, tačnije je da sam otkrila salvetnu tehniku.

Ukrašavanje dekupaž tehnikom razvilo se u 17.veku u Evropi, kao imitacija skupih japanskih i kineskih lakiranih predmeta. Takođe je nazivana i ,,umetnost za siromašne”

Ja sam slučajno u časopisu pronašla intervju sa gospođom Slavicom Brajčić i njeni radovi su me oduševili. Odišu romantikom, ušuškanošću starinskih kuća i nežnošću. Celo jedno veče sam provela razgledajući fotografije na internetu. Ruskinje i Ukrajinke po mom mišljenju najdivnije i najurednije rade dekupaž tehnikom.

A onda sam ja krenula u akciju

Onda sam poželela da i sama ukrasim neki predmet i pogledala tutorijale na you tube-u. Sve vreme mi se u glavi vrzmalo : Da li si sigurna da želiš da potrošiš vreme i novac na nešto što baš i nije korisno ? Kreativnost je po mom mišljenju ( koje sam valjda stekla u ovom našem društvu ) bila beskorisna. Kakva glupost ! Ali ja sam se sa tim stvarno borila.

Uradila sam dosta ukrasnih kutija, flaša, podmetača, korpica. Svima se jako dopalo, a ja ću jednom napraviti post u kojem ću ih lepo fotografisati.

A ovom prilikom želim da se pohvalim stolicom koju sam uradila pre dva dana i to je prvi komad nameštaja koji sam ukrašavala.

Na selu sam našla staru drvenu stolicu na sklapanje, sa koje je boja skroz otpala. Svekrva je ošmirglala stolicu, jer ja ne podnosim to škripanje ( naježim se )

 Zatim sam je ofarbala belom akrilnom bojom u dva sloja. Posle prvog sloja ostavila sam da se suši 24 h.

stolica-1 prepravljena

Izabrala sam salvetu u dm-u , baš mi se dopao motiv, mada sam mogla da iskoristim i neke od starih salveta, ali uvek me nešto vuče da kupim nove i nove i nove…Sreća pa nisu skupe.

Osmislila sam gde ću ih naneti, iscepkala rukom oblike, odvojila prvi sloj i pomoću četkice i laka za salvetnu tehniku ( koji je ujedno i lepak ) nanela motive na željena mesta.

Četkicu i lak za salvetnu tehniku možete naći u radnjama za hobiste. Ja sam kupovala u Zagrebu i Beogradu.

Kada se lepak osušio, ja sam celu stolicu isprskala lakom u spreju za felne automobila, mada se može koristiti i lak za čamce. Po poravilu, kada se radi nameštaj, stavlja se i do 10 slojeva prozirnog laka na kraju. Ja ću svakako svoju stolicu još par puta isprskati lakom.

stolica-2 prepravljena

Meni se stolica jako dopada, samo što još uvek ne znam da li ću je ostaviti na selu ili ću je doneti u stan za balkon.

Mogu vam preporučiti da počnete da se bavite pomalo ovom tehnikom, ukoliko imate želje, a ako se javi želja – sigurno imate i smisla. Opuštajuće je, kreativno, javiće vam se stotine raznih ideja, a i ulepšaćete svoje okruženje, a moći ćete i da obradujete nekog 🙂

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s