SREMUŠ – VESNIK PROLEĆA

 

Sremuš je biljka koju već par godina pokušavam da uvrstim u jelovnik, ali nekako nisam našla pravu kombinaciju u kojoj mi odgovara.

Tako da, pošto ga ima u jednoj šumi kod našeg sela, prošlog proleća sam ga dosta nabrala, ali polovinu, na žalost bacila. Ove godine, rešena sam da ga malo bolje iskoristim, s obzirom da se dosta govori o njegovoj korisnosti.

Divlji luk ( sremuš) Allium ursinum, zovu još i ,,ubica otrova”.Taj naziv je dobio jer kažu da čisti sistem za varenje i krv kao ni jedna druga biljka. U proleće je najdelotvorniji, predstavlja odličan čistač organizma od toksina koji su se tokom zime nataložili. Ima izuzetno jako dejstvo na crevne parazite i sprečava infekcijske upale sluzokože creva. Snižava visok krvni pritisak, sprečava pojavu arteroskleroze, odnosno povoljno deluje na ceo kardiovaskularni sistem.

sremus 1  sremus 2

Uz pomoć sremuša moguće je otkloniti glavobolju i nesanicu i olakšati disanje kod bronhitisa.

Biohemičari tvrde da je sremuš čak zdraviji od belog luka, a zbog obilja alina koji se pod uticajem kiseonika pretvara u alicin, divlji luk čini krvne sudove elastičnim i tako ih ,,podmalđuje”.

Sremuš je bogat i etarskim uljima, mineralnim solima, šećerom,vitaminom C, karotenom…

Sremuš se od davnina smatra jako lekovitim, a čuveni nemački travar i sveštenik Johan Kincle je posebno isticao njegovu vrednost, naglašavajući da bi ljudi bili potpuno zdravi kad bi ga jeli redovno.

Sa branjem listova treba prestati čim biljka počne da cveta, ali se zato lukovice sakupljaju u letnjim i jesenjim mesecima i služe za spravljanje različitih preparata. Na primer, jako je korisno napraviti:

Tinktura protiv hipertenzije:

 Protiv zakrečenja krvnih sudova i visokog krvnog pritiska narodni lekari preporučuju tinkturu od lukovica sremuša.Tinktura se sprema tako što se očisti 250 g lukovica i stavlja jedna po jedna u staklenu bocu,u koju je prethodno usuto tri do četiri prsta rakije komovice jačine 40 stepeni.

Lukovice usput treba da se gnječe drvenom varjačom, a onda se dobijena kaša prebacuje u bocu od tamnog stakla, nalivajući ostatak rakije do jednog litra. U flaši treba da ostane dovoljno mesta za povremeno mešanje štapićem i protresanje.

Nakon 14 dana boravka na sobnoj temperaturi proces je završen i tada sadržaj treba procediti kroz gazu, po mogućstvu čuvati u frižideru u zatvorenoj flaši.

Preporučuje se uzimanje jedne kašičice( 10-12 kapi ) tinkture ujutru i uveče, pomešane sa pola čaše mleka ili jogurta. Ako se uzima mleko, ono ne sme biti vruće.

 Za potpuni oporavak organizma i zdrav izgled potrebno je svakodnevno konzumiranje listova sremuša u trajanju dve do tri nedelje.

Mladi listovi predstavljaju odličnu kombinaciju sa zelenom salatom, a mogu se koristiti kao dodatak supama i sosovima. Može se dodavati i pri spravljanju integralnog hleba.

2 thoughts on “SREMUŠ – VESNIK PROLEĆA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s