Majčina dušica i besplatni berači :)

MAJČINA DUŠICA – Thymus serpyllum

Još jedan tekst za moju riznicu lekovitog bilja. Obzirom da smo prošle godine napravili sušaru za voće, povrće i lekovito bilje, imala sam priliku da osušim popriličnu količinu ove biljke. Mada je sve oko sušenja ove biljke bilo nekako presmešno.

Prvo, naterala sam muža i njegovog druga da je oni beru, pošto raste na vrlo čudnim i strmim mestima, a bere se usred avgusta, oko podneva, po najjačem suncu. Tako da su mi oni bili vrlo smešni sa tim korpama od pruća koje sam im dala za odlaganje ubranih biljaka.

Drugo, obećala sam im kao beračima 🙂 , da će dobiti dnevnicu, a uspela sam da prodam 2 kg suve majčine dušice za 10 KM = 550 din, tako da sam mogla samo da ih častim sladoledom. Šalu na stranu, to je pomalo i žalosno – koliko posla ima oko branja i sušenja lekovitog bilja, a otkupna cena je stvarno smešna.

Dobila sam odličnu osušenu majčinu dušicu, za pravljenje čaja i za začin. I dobila zabranu od muža da istu spomenem. Čak ni čaj od nje ne želi da pije 🙂

Eto, malo sam napravila duži uvod, ali ovo što sledi je onaj oficijelni deo o majčinoj dušici :

Raste na sunčanim međama, na kamenjaru, na suvim šumskim rubovima . Treba joj dosta sunca za rast.  Majčina dušica se bere u podnevnim časovima, u vreme cvetanja.

Još u antici je majčina dušica bila dobro poznata. Iz usmenog predanja se zna: “Majčina dušica je pre svega oštra i žestoka. Podstiče mokrenje i menstruaciju, pospešuje pobačaje, a kod normalnog porođaja ubrzava dolazak deteta na svet.

majcina dusica

Lekoviti sastojci nalaze se jedino i isključivo u listu i cvetu majčine dušice. Listovi i cvetne stabljike majčine dušice sadrže eterična ulja, među kojima su timol i karvakrol i flavonoide koji opuštaju mišiće. Majčina dušica obiluje gvožđem, kalcijumom i ostalim lekovitim sastojcima.

Suši se u senci ili u dobro provetrenoj prostoriji na temperaturi ne višoj od 40°C, kako bi se izbeglo isparavanje aromatičnih supstanci koje biljka sadrži. Posle sušenja, biljku treba čuvati u platnenim vrećama smeštenim u suvim prostorijama.

Može se koristiti u vidu čaja, tinkture, kupke ili se njome mogu puniti jastučići.

Priprema čaja:

 Do vrha punu čajnu kašičicu bilja prelijemo s 1/4 litre upravo prokuvane vode i ostavimo da kratko odstoji. Nikada ne kuvati čaj u otvorenom sudu. Majčina dušica sadrži lako isparljive lekovite sastojke i kuvanjem u otvorenoj posudi oni ispare, te tako pripremljen čaj nema lekovita svojstva.

Čaj se koristi kod bolova u želucu, kod bronhitisa, upale pluća, bronhijalne astme. Koristi se i za lečenje migrene, bolesti bešike, bubrega, želuca (grčevi), anemije, angine, difterije, padavice, kijavice, nesanice, reume, raznih neuroza, depresija, neurastenija.

Tinktura od majčine dušice:

Cvatima, ubranim po podnevnom suncu rastresito napunimo bocu do grla, prelijemo

38 – 40 % -tnom žitnom ili voćnom rakijom i ostavimo 14 dana na suncu.

Tinkturu majčine dušice koristimo za masiranje za jačanje udova kod slabo razvijene dece; ali i obolelima od multiple skleroze mogu pomoći te masaže.

Ulje majčine dušice:

Cvatima, ubranim po podnevnom suncu rastresito napunimo bocu i prelijemo hladno ceđenim  maslinovim uljem tako da ono stoji za širinu dva prsta iznad cvetova. Bocu ostavimo 14 dana na suncu ili u blizini drugog izvora toplote.

Ulje majčine dušice je delotvorno kod oduzetosti, u slučaju moždanog udara, multiple skleroze, atrofije mišića, reumatizma i uganuća.

Biljni jastučići:

Biljem napunimo jastučnicu i zašijemo.

Za spoljašnju primenu kod grčeva koristimo biljne zamotuljke od cvetova i stabljika ubranih po podnevnom suncu. Pre spavanja zagrejemo taj jastučić u tiganju i stavimo na želudac ili trbuh. Kod oteklina i kontuzija kao i staračke reume preporučuju se takođe biljni jastučići.

Ovakav mirisni jastučić već par godina planiram da napravim i nadam se da ću to uraditi uskoro i napraviti post o tome.

Kupka od majčine dušice:

 ,, Mnoga nemirna ili nervozna deca uz pomoć kupke od majčine dušice nađu zdrav san. I odrasli ljudi s nervnom prerazdražljlvošću i depresljama se nakon tih kupki ubrzo osećaju zdravima.’’ navodi se u knjizi ,,Zdravlje iz Božije apoteke’’Maria Treben. Za kupku je potrebno 200 g biljke.

Čaj za lečenje alkoholizma :

Ne smemo zaboraviti na majčinu dušicu kao vrlo korisno sredstvo u lečenju alkoholizma. Punu šaku majčine dušice prelijemo s litrom vrele vode, pokrijemo i ostavimo da stoji dva minuta. Čajem napunimo termos-bocu iz koje akoholičaru dajemo svakih četvrt sata po jednu veliku kašiku. Javlja se mučnina, povraćanje, jak proliv i mokrenje, znojenje, i  velik apetit i osećaj žeđi. U recidivima, koji su u početku neizbežni, a kasnije sve ređi, terapiju ponavljamo.

Čaj za miran san :

Majčina dušica sadrži lako isparljive lekovite sastojke i zato je treba kuvati u poklopljenoj posudi. Čaj skuvan u otvorenoj posudi i s nedovoljnom količinom biljke takođe nema lekovita svojstva.
Dakle, da biste napravili dobar čaj, uzmite kašiku majčine dušice, prelijte je s dva decilitra ključale vode, poklopite i posle pola sata ocedite.  Zasladite medom i pijte tri do četiri šolje čaja dnevno.

 Za zdrave sinuse :
Jednu kašiku majčine dušice prelijte vrućom vodom i inhalirajte se dva puta dnevno.

Za kraj,važna napomena,da majčinu dušicu ne bi smele uzimati osobe sa komplikacijama žuči, sa akutnim čirom na želucu, osobe slabog želuca i sa komplikacijama na jetri.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s