Lekovita moć slatke maline

Dragi moji,

Ovo je još jedan prilagođeni tekst sa mog prethodnog bloga, a inače je i tema mog diplomskog rada na fakultetu bila vezana za malinu.

Malina je pre svega, meni prelepa biljka i ima neverovatno nežnu i ženstvenu boju ploda. A tek ukus… Evo da se malo bliže sa njom upoznamo, to svakako zaslužuje, pogotovo zato što se vrše brojna ispitivanja koja dokazuju antikancerogeno dejstvo njenih sastojaka.

Malina ( Rubus Ideaus ) je jagodasto voće veoma izražene arome i izuzetno velike hranljive i dijetetske vrednosti.

Legenda kaže da je latinsko ime maline izvedeno od imena planine Ida u Turskoj gde su je otkrili grčki bogovi i u to vreme je bila korišćena u medicinske svrhe mnogo više nego kao hrana, a bobice nisu bile kultivisane već su bile brane u divljini. Skupljali su ih i stanovnici Troje, kao i stanovnici naselja u podnožju planine Ida u doba Isusa Hrista.

Zapisi o pripitomljavanju maline su pronađeni u 4. veku u spisima Paladiusa, Rimskog poljoprivrednika, a semenke maline su pronađene u rimskim utvrđenjima u Britaniji! Tako da su je verovatno Rimljani raširili po celom svetu.

malina

Malina je izuzetno bogata šećerima ( glukoza,fruktoza,saharoza ),organskim kiselinama ( jabučna,limunska,elaginska), antocijanima, vitaminima C,B,E i provitaminom karotenom. Takođe je dobar izvor minerala, najviše fosfora, magnezijuma i kalcijuma.

Vlakna, kojih malina sadrži 3-7% na 100 gr. sveže maline potpomažu održavanje gastrointestinalnog trakta zdravim i mogu preventivno delovati protiv nekih tipova kancera, srčanih oboljenja, kao i na snižavanje krvnog pritiska.

Antocijani u malini se ponašaju u organizmu kao antioksidanti. Novija istraživanja povezuju ih sa poboljšanjem vida, cirkulacije i usporavanjem starenja ( Super botox:) )

Salicilna kiselina nađena u malini ima preventivno dejstvo na razvoj srčanih oboljenja,slično aspirinu.

Posebno je interesantna elaginska kiselina kojoj se pripisuje izuzetno lekovito i preventivno dejstvo. Poslednjih godina aktivno se proučava uticaj elaginske kiseline na maligne ćelije i njene potencijalne upotrebe u lečenju kancera. Sedmoro naučnika sa Instituta za onkologiju i radiologiju Instituta za medicinska istraživanja biljaka u Beogradu i čačanskog Instituta za voćarstvo su u svojim istraživanjima pokazali da plodovi maline imaju značajno citostatičko dejstvo. Sastojci maline, kaoo što su antocijani i polifenoli,kao i elaginska kiselina, pokazali su se kao veoma blagotvorni u zaštiti ćelija od oštećenja,starenjai raznih oblika kanceroznih oboljenja. Lekovito dejstvo je najizraženije kod sorte Vilamet.

Možemo reći da konzumiranje maline jako povoljno deluje na organizam :

 • jača imunološki sistem
 • kao diuretik
 • kod avitaminoze
 • kod bolesti usta, grla i pluća
 • kod dijareje
 • kod menstrulanih problema
 • kod nervoze
 • kod problema sa jajnicima (čaj)
 • kod povišene temperature
 • kod šećerne bolesti
 • na bolesti (infekcije) kože
 • na smanjenje rizika od kancerogenih oboljenja
 • na upale i infekcije bubrega, bešike i mokraćnih kanala
 • normalizuje krvnu sliku
 • poboljšava koncetraciju
 • poboljšava cirkulaciju, itd.

Malinu, osim za konzumiranje u svežem stanju, možemo i smrzavati, od nje praviti sokove, slatka, rakiju ili likere, kolače i sladoled.

U narodnoj medicini koristi se čaj ili oblog od listova maline.

Evo i par saveta uvaženog Dr.Jovana Tucakova : Preko leta dok još ima svežih malina,osušiti ih, zajedno sa drugim jagodičastim voćem i sačuvati za zimu, kada će kao čajna mešavina predstavljati odličan izvor vitamina koji nam zimi nedostaju.

Može se napraviti i čaj od sušenih listova maline po sledećem receptu : 3 kašike usitnjenog lišća maline preliti sa pola litre kipuće vode, pustiti da odstoji 15-ak minuta i kada se ocedi i ohladi, piti po dve šolje na dan.
Zato, ja preporučujem malinu svima koji žele da se zdravo hrane, a stručnjaci je preporučuju sportistima, deci, rekovalescentima i svima koji previše rade !

U nekom od narednih postova, predstaviću tzv ,,prirodni prozak” – u koji se dodaju i maline. Odličan je 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s