Dragi moji,
Ovo je još jedan prilagođeni tekst sa mog prethodnog bloga, a inače je i tema mog diplomskog rada na fakultetu bila vezana za malinu.
Malina je pre svega, meni prelepa biljka i ima neverovatno nežnu i ženstvenu boju ploda. A tek ukus… Evo da se malo bliže sa njom upoznamo, to svakako zaslužuje, pogotovo zato što se vrše brojna ispitivanja koja dokazuju antikancerogeno dejstvo njenih sastojaka.
Malina ( Rubus Ideaus ) je jagodasto voće veoma izražene arome i izuzetno velike hranljive i dijetetske vrednosti.
Legenda kaže da je latinsko ime maline izvedeno od imena planine Ida u Turskoj gde su je otkrili grčki bogovi i u to vreme je bila korišćena u medicinske svrhe mnogo više nego kao hrana, a bobice nisu bile kultivisane već su bile brane u divljini. Skupljali su ih i stanovnici Troje, kao i stanovnici naselja u podnožju planine Ida u doba Isusa Hrista.
Zapisi o pripitomljavanju maline su pronađeni u 4. veku u spisima Paladiusa, Rimskog poljoprivrednika, a semenke maline su pronađene u rimskim utvrđenjima u Britaniji! Tako da su je verovatno Rimljani raširili po celom svetu.
Malina je izuzetno bogata šećerima ( glukoza,fruktoza,saharoza ),organskim kiselinama ( jabučna,limunska,elaginska), antocijanima, vitaminima C,B,E i provitaminom karotenom. Takođe je dobar izvor minerala, najviše fosfora, magnezijuma i kalcijuma.
Vlakna, kojih malina sadrži 3-7% na 100 gr. sveže maline potpomažu održavanje gastrointestinalnog trakta zdravim i mogu preventivno delovati protiv nekih tipova kancera, srčanih oboljenja, kao i na snižavanje krvnog pritiska.
Antocijani u malini se ponašaju u organizmu kao antioksidanti. Novija istraživanja povezuju ih sa poboljšanjem vida, cirkulacije i usporavanjem starenja ( Super botox:) )
Salicilna kiselina nađena u malini ima preventivno dejstvo na razvoj srčanih oboljenja,slično aspirinu.
Posebno je interesantna elaginska kiselina kojoj se pripisuje izuzetno lekovito i preventivno dejstvo. Poslednjih godina aktivno se proučava uticaj elaginske kiseline na maligne ćelije i njene potencijalne upotrebe u lečenju kancera. Sedmoro naučnika sa Instituta za onkologiju i radiologiju Instituta za medicinska istraživanja biljaka u Beogradu i čačanskog Instituta za voćarstvo su u svojim istraživanjima pokazali da plodovi maline imaju značajno citostatičko dejstvo. Sastojci maline, kaoo što su antocijani i polifenoli,kao i elaginska kiselina, pokazali su se kao veoma blagotvorni u zaštiti ćelija od oštećenja,starenjai raznih oblika kanceroznih oboljenja. Lekovito dejstvo je najizraženije kod sorte Vilamet.
Možemo reći da konzumiranje maline jako povoljno deluje na organizam :
- jača imunološki sistem
- kao diuretik
- kod avitaminoze
- kod bolesti usta, grla i pluća
- kod dijareje
- kod menstrulanih problema
- kod nervoze
- kod problema sa jajnicima (čaj)
- kod povišene temperature
- kod šećerne bolesti
- na bolesti (infekcije) kože
- na smanjenje rizika od kancerogenih oboljenja
- na upale i infekcije bubrega, bešike i mokraćnih kanala
- normalizuje krvnu sliku
- poboljšava koncetraciju
- poboljšava cirkulaciju, itd.
Malinu, osim za konzumiranje u svežem stanju, možemo i smrzavati, od nje praviti sokove, slatka, rakiju ili likere, kolače i sladoled.
U narodnoj medicini koristi se čaj ili oblog od listova maline.
Evo i par saveta uvaženog Dr.Jovana Tucakova : Preko leta dok još ima svežih malina,osušiti ih, zajedno sa drugim jagodičastim voćem i sačuvati za zimu, kada će kao čajna mešavina predstavljati odličan izvor vitamina koji nam zimi nedostaju.
Može se napraviti i čaj od sušenih listova maline po sledećem receptu : 3 kašike usitnjenog lišća maline preliti sa pola litre kipuće vode, pustiti da odstoji 15-ak minuta i kada se ocedi i ohladi, piti po dve šolje na dan.
Zato, ja preporučujem malinu svima koji žele da se zdravo hrane, a stručnjaci je preporučuju sportistima, deci, rekovalescentima i svima koji previše rade !
U nekom od narednih postova, predstaviću tzv ,,prirodni prozak” – u koji se dodaju i maline. Odličan je 🙂