7 načina da se celog dana osećate fenomenalno!

Ja inače volim ovakve naslove, deluju mi jednostavno, lako za čitanje i lako dok ih čitam. E problem nastaje kada se treba pridržavati ovih saveta. A i brzo se zaborave. Dakle, i ovaj post sam pripremila kao podsetnik, vama i sebi. Pronašla sam jednog finog doktora.

Šta je to najbitnije da se osećate dobro od jutra do mraka?

Da vidimo, doktor Dejvid Rakel pomaže ljudima da to shvate. On je direktor programa integrativne medicine na Univerzitetu Wisconsin i po njegovom mišljenju dobar osećaj znači da vaše telo i um rade na svom vrhuncu i da imate generalni osećaj blagostanja. Lepo. Poslušala sam i par njegovih snimaka, savetuje onako kako i očekujem da doktor savetuje, praktično, dozirano naučno i ne previše mistično.

E, da vidimo kako to da uradimo. Većina stvari je dobro poznata: iz časopisa, sa interneta, iz popularnih knjiga… Neke su vam sigurno, kao i meni- dosadile. Pročitam, kao pesmicu koju već znam napamet, kažem sebi: ,,da,da to već znam”. Eh, znam već, ali da li primenjujem?

 1. Obezbedite sebi sunčevu svetlost tokom dana

 Sunčeva svetlost stimuliše stvaranje serotonina, za koji smo svi čuli i znamo da utiče na osećaj zadovoljstva, blagostanja i sreće.

Dakle, ukoliko je napolju sunčano, ne dozvolite sebi da makar na pola sata ne prošetate na suncu. A pošto vežbanje takođe utiče na ublažavanje depresije i anksioznosti, bilo bi idealno da se malo  na suncu i prodrmamo. Ja uvek kada shvatim da sam nervozna ili potištena ili… šta god takvo, izađem napolje, prošetam, potrčim malo ili samo ubrzam hod.

Ako uspem da odem na selo, nešto pročeprkam po bašti, neko cveće zalijem, malo ugnjavim naše mačke…I sve na suncu, ako ga ima 🙂

Eto, ništa posebno, a kako sam nekada pročitala da ,,ko izađe sa problemom u šetnju, vrati se iz šetnje sa rešenjem ili makar bez problema” ja se toga držim jer mi fino zvuči. Tako da kada nisam zadovoljna kako se osećam automatski obuvam patike i odlazim u šetnju, smatrajući da će biti bolje kad se vratim. I uvek bude.

Doktor je za tačku 1.provereno na meni u pravu.

sunshine-154013_150

 2. Naštimajte se za dobro spavanje

 Za dobar san nam je potreban jedan drugi hormon melatonin, ali naučih od doktora da ,,melatonin zavisi od toga koliko serotonina imamo” Dakle, opet se vraćamo na savet br.1.mrdanje na suncu u toku dana obezbediće nam i dobar san u toku noći.

 Ima tu još puno saveta za dobar san, kao što je onaj da spavate u hladnijoj sobi. Ja obično samo na pola sata pre spavanja otvorim prozor (ako je zima), a ako je toplo bude otvoren po celi dan. Tako da ne volim baš ni u ledenoj sobi da spavam.

Zatim da pogasite sva svetla, spustite zavese, zbog produkcije melatonina.

Mnogo je saveta za dobar san, a nije to ni iznenađujuće, svako ko je neko vreme loše spava ili patio od nesanice, zna kako je to iscrpljujuće i koliko mnogo utiče nas ceo vaš dan. Ja znam i ne bih da se sećam.

 3. Jedite ,,veselu hranu”

 Moja omiljena tema-hrana i dobar osećaj u kombinaciji 🙂 Na blogu ću dosta o tome pisati, interesantna mi je tema, od pripreme hrane, mirisa koji kuću čine domom, ručkova za stolom koji zbližavaju, romantičnih večera udvoje, zalogajčića za prijatelje…mislim da je veza između emocija i hrane neraskidiva.

 A sad da se vratim savetima doktora, koji kaže da od hrane koju jedemo zavisi da li ćemo biti skoncentrisani ili grogi, da li ćemo se osećati snažno ili malaksalo.

● Pa nam savetuje da se usresredimo na ,,šarenu hranu koja je do skoro bila živa”  što će reći sveže voće i povrće i celovite žitarice, umesto prerađene hrane. I to je o.k. Mada naravno da svako ima svoj tip ishrane, ali ovaj savet se više odnosi na izbegavanje procesuirane hrane, sa čim se potpuno slažem.A šta tek reći o šarenom voću i povrću? Uvek za!

● Koristite kupusnjače: brokoli, karfiol, kelj i kupus, one vrše detoksikaciju organizma i utiču na pvećanje imuniteta, pa doktor kaže da su super hrana za dobar osećaj. Ja to inače koristim, a najviše sam oduševljena brokolijem, dok mi je kelj pomalo stranac 🙂

Izbegavajte hranu koja nam šećer diže gore-dole, kao slatkiši i zaslađena pića. Ova vrteška koja nam prvo podigne insulin, pa spusti šećer čini da se osećamo bez energije i dekoncentrisano. E, ovde baš i nisam karakter, moram da priznam, mada se uglavnom bacam na crnu čokoladu, industrijske sokove ne pijem, ali sa slatkišima sam u čudnoj vezi od malena. I ovu temu posebno obrađujem na blogu, odnosno pišem kako možemo da se ,, skinemo ” sa slatkiša.

broccoli-147790_150

4. Budite u sadašnjem trenutku

A koliko ste puta ovo čuli? Ja valjda milion. A Toleove knjige, razna predavanja, svi mogući magazini…Ali ima nečeg u tome, priznaćete, mada po mom mišljenju, previše se eksploatisala ova tema, pa je postala bljutava. A takođe su se i mnogi uhvatili ove teme, pa možemo naići na stvarno zbunjujuće ,,govornike”, pogotovo na Internetu. Da vidimo šta kaže naš doktor

,,Naučimo da prepoznamo u kakvom su neredu misli u našoj glavi i uvidimo da taj nered i loš osećaj dolazi zbog sećanja na prošlost ili zbog brige za budućnost” Što sve deluje logično i tačno, nekada teško primenljivo. Ako ste probali.

Ima nekih metoda mindfullness-a ( ne znam kako ovo da prevedem) koje on predlaže:

●  Obratite pažnju na boje, zvuke i mirise u okolini – meni je ovo malo zbunjujuće, razumem poentu, ali kao da ne izvodim to baš najbolje

●  Obratite pažnju na svoj dah – kako ulazi i izlazi iz vaših pluća- ovo zaista ume da smiri pred spavanje i da usresredi ako nešto treba da se uradi

●  Svoje ,,brižne” misli pustite da prođu kroz vaše telo, umesto da im dajete pažnju i zadržavate ih tako.

Ovo takođe potvrđujem da je tačno, vežbom se postiže. Uglavnom, ako namerno nešto pokušavate da izbacite iz glave , ne ide. Verovatno ste primetili.

 5. Ostanite pozitivni

 A tek ovo, šta kažete? Izlizano do besvesti. Ali nekako se uvek samo dobre stvari izližu od previše korišćenja, zar ne? Tako da mislim da je i ovo dobar savet.

Doktor kaže da uvek gledamo bolju stranu u svemu. Slažem se, doktore. Bar da pokušavamo.

 6. Posvetite vreme svom duhu

 To treba da znači da provodite vreme radeći nešto što vama daje smisao i svrhu. Bilo da je to religija, uživanje u prirodi ili uživanje sa voljenima. Lekovito dejsvo na naše telo ima onaj osećaj sreće i ispunjenosti kada se probudimo, a znamo da ćemo raditi nešto što nas ispunjava i ima neku svrhu.

Ja obično provodim vreme u prirodi, sa životinjama, nešto kreativno pravim- radim dekupaž, pletem-znate onaj osećaj kada se ,,izgubite” u nečemu. A pletenje mi je otkriće godine! Ja sam oduševljena, pletem šal, kad pogrešim, pošto sam totalni početnik, pa ne umem da ispravim bod, samo nastavim dalje. Tako da je moj šal pun rupa, ali je lep, slikaću ga verovatno kad bude gotov.

cartoon-23928_150

 7. Budite okruženi ljudima

 Stvorite mrežu prijatelja, saradnika i ljudi kojima je stalo do vas. Ulažite u te odnose.

Dobro, meni to nekako više prirodno dolazi, mada ne kažem da Amerikanci nemaju prava što se tiče ovoga. Treba ulagati u prijateljstva, ali kad oni to predstave, zvuči kao neki biznis.

Volim da budem okružena ljudima. Osim bahatim i ograničenim, eto malo isključivosti. A najdraže mi je da budem sa potpuno autentičnim, neopterćenim i toplim ljudima. Od njih želim puno da naučim.

Nadam se da vam se dopalo ovo podsećanje na neke uopštene stvari, pišite o svojim iskustvima, malim,,receptima za sreću”.

Tema je, složićete se, nepresušna…

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s